DE GLAZEN WAND
Tijdens project gaan we aan de slag met het werken voor een opdrachtgever. Ik zal in opdracht gaan werken voor SintLucas, en gaan werken aan design art en visual storytelling.
De bedoeling is om betekenis te geven gaan aan onze eigen leeromgeving doormiddel van grafisch design voor de glazen wanden die zichtbaar zijn vooraan bij het schoolgebouw. Hierbij hebben wij een opdracht beschrijving gekregen die ik hieronder in een briefing heb gezet.
BRIEFING
Bij het SintLucas staat creativiteit centraal, hierbij gaat het niet alleen om iets moois op te leveren maar ook om het innoveren en betekenis geven. Deze thema’s zullen dan natuurlijk ook belangrijk zijn om te verwerken in ons design. Deze thema’s zijn terug te vinden in de volgende kernwaardes: groei, eigenheid, zelfvertrouwen, trots en plezier.
Met deze kernwaardes is het de bedoeling om een inspirerende en stimulerende omgeving te creëren. Het design wat ik ga ontwerpen moet niet alleen esthetisch goed uitzien maar ook de identiteit van SintLucas weerspiegelen en bijdragen aan een positieve sfeer in de ruimtes.

Deze kernwaardes hebben elk een belangrijk element wat verwerkt erbij moet worden:
Identiteit: Het ontwerp moet het thema van groei en ontwikkeling bevatten. Denk aan symbolen en elementen die de progressie en evolutie van creativiteit vertegenwoordigen.
Eigenheid en Trots: Integratie van elementen die de eigenheid van individuen en de trots van de SintLucas gemeenschap tonen. Gebruik bijvoorbeeld symbolen die verwijzen naar prestaties en successen van de school.
Zelfvertrouwen: Het ontwerp moet een gevoel van zelfvertrouwen uitstralen. Overweeg het gebruik van kleuren en vormen die kracht en positiviteit symboliseren.
Plezier: Zorg voor elementen die vreugde en plezier communiceren. Dit kan worden bereikt door levendige kleuren, speelse patronen of inspirerende citaten.
Functioneel Ontwerp: Zorg ervoor dat de ontwerpen functioneel zijn en de gebruikers van de gespreksruimtes niet afleiden, maar eerder een positieve bijdrage leveren aan hun ervaring.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de doelgroep, de doelgroep is om het breed te beschrijven: de creatieveling. Om hier wat specifieker op in te gaan zijn het creatieve studenten tussen de 17 tot 24 jaar. Het moet aanspreken dus voor een moderne doelgroep maar het mag ook wel wat alternatiefs hebben.

Natuurlijk zijn er ook een aantal vlakken waar gekeken naar wordt bij de beoordeling, het is belangrijk dat ik deze vlakken verwerk in mijn design: creativiteit, relevantie voor de kernwaarden, esthetiek, functionaliteit, en de mate waarin de boodschap van groei, eigenheid, zelfvertrouwen, trots en plezier wordt overgebracht.
Buiten de beoordeling zijn er nog een aantal verdere eisen die belangrijk zijn om te onthouden:
- Het SintLucas open karakter van het pand is een belangrijke aspec van de architect en moet zoveel mogelijk behouden worden.
- Niet helemaal dicht maken, maar meer ter afscherming van de personen die in de ruimte in gesprek zijn. Nog van binnen naar buiten kunnen kijken en andersom (toezicht docenten, ruimtelijk gevoel, zicht of ruimte vrij of bezet is)
- Plaatsing op het raam: minimaal 75 cm vanaf de grond, +/- 115cm hoog. Dit format mag afwijken maar dan hoort daarbij een goede onderbouwing.
ONDERZOEK
Nu ik duidelijk in beeld heb wat de opdracht is ga ik mijn onderzoek beginnen. Hierbij ga ik op onderzoek uit naar de huisstijl van het SintLucas, de eisen van de opdracht, de doelgroep, etc.
Voordat ik hieraan begonnen ben ben ik eerst nog eens naar mijn opdrachtgever gegaan voor een bespreking en het stellen van vragen die nog bij mij zijn opgekomen. 

VRAGEN AAN OPDRACHTGEVER
Willen jullie het design over een glazen wand of meerdere?
Het design zal gaan over alle glazen wanden rondom het lokaal 0.60 en van de tussen lokalen daar.
Zijn er specifieke illustraties/elementen die jullie in het design verwerkt willen hebben?
Het zal leuk zijn als het logo erin kan verwerkt worden en ook nog iets wat bij de stijl van SintLucas zelf nog matcht. Ook de kernwaardes zijn erg belangrijk en deze mogen verbeeld worden in symbolen.
Hoe moeten wij de bestanden aanleveren, welke bestanden hebben jullie nodig?
Het bestand moet uiteindelijk een illustrator bestand zijn, voor verdere informatie zullen we bij de makerspace dit moeten navragen
Is er een voorkeur naar stijl? En moet hierin de sintlucas huisstijl in verwerkt?
Het is leuk als je iets van jezelf erin kan verwerken, zoals je eigen stijl of iets wat jou persoonlijk aanspreekt, wel is het belangrijk dat iedereen zich nog thuis voelt in het ontwerp: er moet iets herkenbaar zijn voor iedereen.
Zijn er tussen deadlines waarmee wij rekening mee moeten houden?
2 of 3 maart, de bedoeling is dan om even samen te gaan zitten om naar de concepten te kijken en bekijken hoe je verder kan gaan.
Zijn er kleuren die jullie wel of niet willen terugzien?
​​​​​​​De kleuren van de huisstijl zijn leuk om erin te verwerken maar zorg ervoor dat het niet te afleidend wordt.

Vanuit dit gesprek ben ik verder gegaan en ben ik begonnen met een stijlbord maken over het SintLucas zelf.
Voordat ik begon met schetsen van de designs na mijn onderzoek ben ik eerst van start gegaan met twee verschillende moodboards te maken. Hierbij wou ik experimenteren met twee verschillende designs. Het eerste design is wat letterlijker genomen en duidelijker te vertalen wat je ziet terwijl bij het tweede design het meer om symboliek en het gevoel gaat.
CONCEPTFASE
Gebaseerd op de bovenstaande moodboards ben ik begonnen met schetsen van mijn designs. Zoals te zien is is de eerste erg duidelijk meteen en de andere meer qua uitzien leuk om naar te kijken.
Toen ik deze twee schetsen af had heb ik nogmaals contact gehad met mijn opdrachtgever, ik was erg benieuwd naar haar mening en wat haar meer aansprak.
Uit dit gesprek kwam een duidelijk besluit, ondank dat ze beide designs erg leuk vond ging haar voorkeur naar het eerste design. Haar gedachte hierachter was dat het een duidelijk beeld opschepte maar ook een blij gevoel opriep, dit blije gevoel was iets wat ik eerder genoemd had en graag wou overbrengen om de ruimte een fijnere sfeer te geven.

Dus na dit gesprek ben ik aan de slag gegaan om dit design nog wat verder uit te werken dat het duidelijk is hoe hierin de herhaling over de ramen in zal komen, deze schetsen zijn hieronder te zien.
Zoals te zien is zit er nog verschil tussen de twee schetsen. In de eerste schets probeerde ik nog gebruik te maken van meer onduidelijkere symboliek en in de tweede heb ik het wat simpeler gehouden om het juist sterker te maken.
Om de mening te weten komen van de studenten die in deze omgeving natuurlijk hun lessen hebben, heb ik een aantal klasgenoten gevraagd waar hun voorkeur naar ging. Hieruit kwam dat de rechter schets in de meerderheid was, deze schept namelijk een duidelijk beeld op en vonden ze ook leuk passend bij ons opleidingen.

Gebaseerd op deze schets ben ik gaan experimenteren met kleurcombinaties, hierin wou ik natuurlijk het kleurenthema van de SintLucas huisstijl verwerken. Hieronder zal ik nogmaals het kleurenpallete plaatsen en de kleur varianten.
(deze designs zijn op een grijze achtergrond geplaats zodat het design herkenbaar blijft)
Na het maken van deze varianten heb ik contact opgezocht met mijn opdrachtgever omdat ik het toch wel lastig vond om een keuze te maken uit de varianten en ik was erg nieuwsgierig naar haar feedback.

Ze vond het design met alleen het wit en oranje erg leuk maar naar overleg was zei het met mij eens dat deze designs te veel doorkijk gaven. Hierna kwam ze dan ook tot de keuze van het design met de witte lijnen en de gevulde kleur vakken. Deze sprong er erg uit en oogde ook heel erg vrolijk. 
PRODUCTIEFASE
Nu het concept volledig is goedgekeurd, kan ik aan de slag om het design te gaan uitwerken in Illustrator. Hieronder is daarvan wat procesfoto's te zien.
Zoals hierboven misschien al opvalt, is het SintLucas er ook in geplaatst. Dit was op vraag van de opdrachtgever. Maar om deze erin te kunnen plaatsen heb ik deze zelf ook nog wat moeten aanpassen, het logo is namelijk niet makkelijk te vinden als PNG, hiervoor heb ik het SintLucas jobs logo gebruikt en binnen photoshop de kleuren aangepast.
Nadat ik het design in illustrator af had ben ik gaan kijken of alles nou op de juiste plek staat en of deze overloop juist verloopt. Hiervan is hieronder daar het proces van te zien. Dit heb ik getest door de afbeelding een aantal keren naast elkaar te plaatsen.
De onderste layout is dan ook het eindresultaat geworden, zo als te zien is zijn hiervoor wat kleine elementen moeten verschuiven.
OPLEVERING
Nu het design af is zal ik het bestand ook opleverbaar klaarmaken. Hiervoor zal het bestand moeten beschikken van een paar extra lagen waaronder ook snijlijnen.
Hieronder zijn ook daarvan wat procesfoto's te zien. Dit gedeelte is namelijk voor het opleveren aan de makerspace als dit nodig is.
EINDPRODUCT
Hieronder is een mock-up te zien van mijn design op de gevraagde wanden. Hierin kan je de overloop terug vinden. 
De binnenkant van de ruimtes zal uitkijken op witte vlakken waardoor de rust nog bewaard blijft.
REFLECTIE
Terug kijkend op de opdracht ben ik heel erg tevreden met het contact tussen mij en de opdrachtgever. Ik heb haar een aantal keren gesproken en dit heeft mij geholpen in keuzes maken maar ook meer duidelijkheid krijgen over waar zij naar opzoek is.
Verder vind ik dat ik mijn onderzoek goed gebruikt heb om vervolgens om te zetten in een design. Het is mij naar mijn idee gelukt om het plezier en creativiteit goed terug te laten komen voornamelijk ook in de sfeer, ook geeft het een duidelijk beeld van de opleiding wat het plaatje toch wel afmaakt. 

BEDANKT VOOR HET BEKIJKEN!
De glazen wand
Published:

Owner

De glazen wand

Published:

Creative Fields